Tikrun kanssa vietettiin koko viikonloppu Ulla Kaukosen hyppytekniikan peruskurssilla. Viikonloppu oli rankka, mutta erittäin antoisa meille molemmille. Molemmat päivät olivat 8 tuntisia, 2 tuntia teoriaa ja loput harjotteita.
Luennoilla käytiin läpi mm. koiran fysiikkaa, sen kehittämistä ja harjoittamista. Motivaatiota sekä itsenäisyyttä ja näiden merkitystä koiran hyppäämiseen. Hyppytekniikan kaikki osa-alueet käytiin todella tarkasti ja erittäin informatiivisesti läpi sekä hyppytekniikan kehittämistä. Monta kertaa tuli ahaa elämyksiä ja niin tietenkin ajatuksia päähän. Useasti jäin pohtimaan, että mitä kaikkea sitä on tullutkaan treenattua väärin ja miten tuota hyppytekniikkaa onkin "aliarvostanut". Koira kuitenkin uransa aikana hyppää noin 46 000 kertaa ja miten väärä hyppytekniikka todellakin voi rikkoa koiran kropan.
Harjotteiden avulla arvioitiin koiran hyppytekniikkaa: painonsiirtoa ennen hyppyä, hypyn kaarta ja laskeutumista; hyppyetäisyyden ja -kulman arviointia. Ja sitten alkoikin korjaaminen. Tikru arvioi etäisyydet ja kulman hyvin, painonsiirto takapäälle ennen hyppyä tulee hyvin, mutta... se pään pentele nousee hypyn lakipisteessä ylös, jolloin alastulo on liian etupainotteinen. Tämän seurauksena hyppy ei ole "taloudellinen" kropalle, ja rasittaa erityisesti etupäätä. Pään nostaminen hypyn yläkaarella saa myös aikaan selän "notkahtamisen", mikä selittää Tikrun lannerangan jumit. Tätäpä sitten aloitettiin korjata, ja katsottiin harjotteet joilla saan Tikrun hyppäämään oikein. Hyppytekniikka kun saadaan kuntoon, ei se rasita kroppaa ja koira myös saa nopeutta radalla.
Nyt sitten kerran viikossa hyppytreeni aina ennen normi treeniä, jotta toi vanha "lihasmuisti" hypystä saadaan pois ja uusi "hermorata" avattua. Lohdullista että tähän menee se 4-6 kuukautta :) Vanha koiraa oppii uusia temppuja, mutta pitkällä kärsivällisellä treenillä.
Nyt pitää sitten tsekata tuon rämäpää Ruutin tekniikkakin. Lohdullista on se, että Ruutin mahdollisiin ongelmiin pystytään puuttumaan vielä helposti. Voisin väittää että Ruutilla ei edes tekniikkaa hyppäämiseen ole, se vain painaa yli niin lujaa kun moottorilla pääsee.
Täytyy suositella kyllä koiran hyppytekniikan "tarkastuttamista" ammattilaisella. Useat jumit ja mahdolliset tulevaisuuden vammat voitaisiin välttää, jos koira vain hyppäisi oikein. Valitettavasti hyppääminen on taito, se hyvin harvoin tulee luonnostaan koiralta, erityisesti agilityradan korkeuksien hyppääminen oikeaoppisesti siinä vauhdissa, häiriössä ja ohjaajan sählätessa ei ole oletusarvo.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti